56 yıl önce 18 Mart 1965 sabah saatlerinde Pavel Belyavev ve Alexei Leonov , Baykonur Uzay Üssü’nden Voskhod roketi ile fırlatıldı .Bu görevin önceki görevlerden farkı ,ilk defa bir insan uzay yürüyüşü yapacaktı ,bunun için görevde önceki Voskhod kapsüllerinden farklı olarak ,uzaya gittikten sonra açılacak şişen bir hava kilidi olacaktı . Sorunsuz bir fırlatmadan sonra Belyavev ve Leonov başarıyla yörüngeye oturduktan sonra ilk uzay yürüyüşü için hazırlıklar başladı . Hava kilidine oksijen gazı verilerek şişirildi ,ardından Leonov vakum için modifiye edilen Berkut uzay giysisini giydi

ve 12 dakika 9 saniye sürecek tarihi uzay yürüyüşüne başladı . 5 metrelik göbek kordonu ile uzayda süzülen Alexei Leonov, normalde Voskhod uzay aracını da görüntüleyecekti fakat , Berkut uzay giysisi şişti ve Leonov göğsünde bulunan kamerayı açamadı. Ayrıca bu görev için de çok büyük tehlikeler oluşturabilirdi , giysi fazla şişerse Leonov hava kilidin’den içeri giremeyebilirdi .Güneş ışığının gitmesine 5 dakika kalmıştı ,görev kontrol’ün kararına göre Leonov , giysisindeki oksijeni yavaşça uzaya salacaktı. Tabiki bu da beraberinde sorunlar getiriyordu, Leonov ani basınç düşüklüğünden hastalanabilirdi fakat , böyle bir durumda başka bir çare olmadığından kullanıldı .

Leonov sonunda hava kilidine girmişti , fakat yanlış şekilde, önce ayakları girmesi gereken hava kilidine önce kafasını soktu .Normale dönerken ise sıkıştı ,bu şıkışmadan kurtulurken vücudu normalden fazla ısınarak sıcak çarpması riskini ortaya çıkardı .Sonuç olarak başarmıştı!Alexei Leonov uzay yürüyüşü yapan ilk insan olmuştu .Voskhod 2’nin inişi de sorunlarla geçmişti , normalde atmosfere yeniden giriş ateşlemesi otomatik yapılırken , bu kez hata vermiş ve ateşlemenin elle yapılması gerekiyordu(ki bu da önceden hiç yapılmamıştı). Çok sıkışık olan Voskhod kapsülünde Kozmonot’ların kıyafetlerini değiştirip yerlerine oturması 46 saniye aldı , bu 46 saniye mürettebata pahalıya patladı . Kıyafet değişirken aracın rotası değişti ve planlanan iniş noktasından 386 kilometre uzağa inmelerine sebep oldu . Atmosfere girişte ise servis modülü(itki,kontrol,enerji vb. sağlayan modül) ayrılmadı .

Bunun yüzünden araç taklalar attı , ta ki iki modülü tutan parçların yanıp kopmasına kadar. Araç sık Tayga ormanlarına indiğinde görev kontrol nereye indiklerini bilmiyordu . Kapsülün ısıtma sistemi bozulmuştu mürettebat -25°C ‘lik dondurucu ormanda vahşi hayvanlarla birlikte gece boyunca kaldılar .Ertesi gün ise sık ormanlardan iniş yapamayan kurtarma ekipleri ,iniş noktasından 9 kilometre uzağa indiler ve kapsüle kayak takımları ile gelmek zorunda kaldılar.

Tüm sorunlara rağmen Sovyet’ler Leonov ve Balyavev ile ABD’ye büyük bir darbe daha vurmuşdu…