James Webb Uzay Teleskobu, eskiyen Hubble Uzay Teleskobu’nun kısmen yerine geçecek şekilde planlanan bir kızılötesi uzay teleskopudur.
James Webb Uzay Teleskopu tam anlamıyla Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine geçmeyecek çünkü Hubble’ın gözlemleyebildiği bütün ışık dalga boylarına duyarlı olmayacak. Esas bilimsel hedefi evrende yer alan daha uzaktaki cisimleri; diğer temel cihazlar veya Hubble’ın görmediği cisimleri gözlemlemek olacak.
Fırlatmanın en başta 2007’de yapılması planlanıyordu. Ancak proje çok sayıda teknik soruna maruz kaldı ve bu hem zaman açısından, hem de maliyet açısından aşımlara neden oldu. Teknik sorunların hala çözülememesi ardından, 2005’te tasarım büyük ölçüde yeniden yapıldı. Teleskobun inşaatı 2016 yılında tamamlandı ve kapsamlı bir test süreci başladı. 2018 yılında teleskobun açılması testi esnasında güneş koruması yırtıldı ve bu fırlatmayı daha da öteye erteletti. Ardından 2020 yılının başlarında etkisini göstermeye başlayan Covid-19 pandemisi yüzünden çalışmalar Mart 2020’de askıya alındı. Çalışmaya yeniden başlandıktan sonra yei fırlatma tarihi 31 Ekim 2021 olarak belirlendi. Ancak Ariane 5 roketinde yaşanan bazı sorunlar nedeniyle fırlatma tarihinin kasım yada aralık ayına ertelenme riskine sahip.
James Webb Teleskopu’nun Planlanan Yörüngesi Nedir?
James Webb Uzay Teleskopu hubble gibi Dünya’nın yörüngesinde dönmeyecek. Bunun yerine 1,5 milyon km uzaklıktaki Dünya-Güneş L2 Lagrange noktasında duracak. L2 noktasında duran James Webb’in güneş kalkanı Güneş, Dünya ve Ay’dan gelen ışığı engelleyecektir. Bu, James Webb’in soğuk kalmasına yardımcı olacak, ki bu bir kızılötesi teleskop için oldukça önemlidir.

James Webb Teleskobu’nun Misyonu Nedir?
James Webb Uzay Teleskobu’nun 4 temel hedefi vardır:
Büyük Patlama’dan sonra evrende oluşan ilk yıldız ve galaksilerden gelen ışığı aramak
Galaksilerin oluşumu ve evrimini anlamak
Yıldızların ve gezegen sistemlerinin oluşumunu anlamak
Gezegen sistemlerini ve yaşamın kökenlerini incelemek
James Webb Teleskobu’nun Bilimsel Araçları Nelerdir?
Entegre Bilimi Alet modülü (ISIM) James Webb teleskop kapasitesine hem de yapısal stabilite, soğutma, bilgi işlem, elektrik gücü sağlayan bir çerçevedir. James Webb’in teleskop yapısının alt tarafına yapıştırılmış grafit-epoksi kompozit ile yapılmıştır. ISIM, dört bilim aletini ve bir kılavuz kamerayı tutar.

NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera), görünürün kenarından (0,6 mikrometre) yakın kızılötesi (5 mikrometre) arasında değişen bir spektral kapsama sahip olacak bir kızılötesi görüntüleyicidir .

NIRSpec (Yakın Kızılötesi Spektrograf) da aynı dalga boyu aralığında spektroskopi gerçekleştirecektir .

MIRI (Orta Kızılötesi Enstrüman), orta ila uzun kızılötesi dalga boyu aralığını 5 ila 27 mikrometre arasında ölçecektir.

İnce Yönlendirme Sensörü ve Yakın Kızılötesi Görüntüleyici ve Yarıksız Spektrograf , çizgiyi dengelemek için kullanılır. bilim gözlemleri sırasında gözlemevinin görülmesi. FGS tarafından yapılan ölçümler hem uzay aracının genel yönünü kontrol etmek hem de görüntü sabitleme için ince direksiyon aynasını sürmek için kullanılır.

Fırlatma sonrası işlemler
Fırlatmadan yaklaşık bir ay sonra, James Webb Uzay Teleskobu L2 Lagrange noktasında bir Halo yörüngesine yerleştirmek için bir yörünge düzeltmesi başlatılacak. James Webb Uzay Teleskobu, yerini aldığında, yaklaşık üç hafta sürecek olan güneşliğini, aynasını ve kolunu yerleştirme sürecinden geçecek. Ayna, motorlarla birlikte sallanacak şekilde üç parça halindedir.

James Webb Teleskopu eğer ki planlandığı şekilde yörüngesine oturup parçalarını doğru bir şekilde açarsa, insanlığın aklındaki bazı sorulara yanıt arayacak. Ve bizlere pek çok şey öğretecek…