Uzay Çağında Bir Websiteye Hoş Geldiniz. Daha Fazla İçerik İçin Bizi Sosyal Mecralardan Takip Edebilirsiniz.

Apollo’nun İlk İnsanlı Uçuşu: Apollo 7

3 astronotun hayatını kaybettiği Apollo 1 faciasından sonra astronotların korktuğu tek şey, görevin başarısız olmasıydı. Zira Apollo 1 faciasının ardından tekrar bir insanlı uçuşta yer almak, her açıdan riskli bir durumdaydı. Aynı zamanda bu görev, Apollo 1’in yapması planlanan şeyleri yerine getirecekti: Apollo modülünü uzay ortamında test etmek ve docking manevralarını test etmekti. Bu riskli görevde yer alan astronotlar; komutan Walter Schirra, pilot Donn Eisele ve Walter Cunningham olarak sıralanmıştı.

Bu özelliklerle beraber görev yaklaşık 11 gün sürecekti.

Apollo 7 komutanı Walter Schirra ile Wenrher Von Braun

Fırlatma

Apollo 7, içinde 3 astronot bulunduran Apollo kapsülüyle birlikte Ekim 1968’de Amerika’nın Florida eyaletinden fırlatıldı. Çoğu görevin aksine Apollo 7 insanlığı Ay’a taşıyan roket (Saturn 5) ile değil, Saturn 5’in bir alt seviyesi için kullanılan Saturn IB ile fırlatılmıştı.

Saturn IB, S-IB adında bir ilk aşama ve aynı zamanda Saturn 5’te üçüncü aşama olarak kullanılan S-IVB adında ikinci aşamaya sahipti; bu özelliklerle beraber 43 metre yüksekliğe sahipti.

Saturn IB, Apollo 7 için kalkış esnasında | Credit: NASA

Görev

Apollo 7’nin görev süreci genel olarak oldukça başarılıydı. Ancak görevin gidişatını aksatan bazı teknik ve sağlık sorunları yaşanmıştı.

Bu sorunlar arasındaki en büyüğü, Komutan Walter Schirra’nın kötü bir şekilde soğuk algınlığı geçiriyor olmasıydı, dolayısıyla ciddi baş ağrıları çekmekteydi ve uzayda hasta olan ilk kişi olmuştu. Bu sebepten dolayı zaman zaman görev kontrolle çekişmeler yapıldı. Bunlara ek olarak Walter Schirra’nın tedbirsizliği yüzünden hastalık diğer ekip üyelerine de bulaştı ve bu onu tamamen suçlu duruma düşürdü.

Görevdeki bu tehlikeye rağmen ekip görevine devam etti. Saturn IB’nin ikinci kademesi ile iki aracın uzayda kenetlenmesi için yakınlaşma sistemleri test edildi. Ve hatta uzaydan canlı yayına bile yaptılar. Canlı yayında uzay yolculuklarını, uzayda neler yaptıklarını ve ortam şartlarını anlatmışlardı. “Wally, Walt ve Donn Gösterisi” olarak bilinen bu yayın o kadar çok izlendi ki Emmy Ödülü kazandı.

Tüm bunlar dışında görev birkaç küçük istisna dışında gayet başarılıydı. Apollo 7’de elde edilen bu başarı gerek Apollo 1 faciasının olumsuzluklarını gidermek, gerek ilk insanlı Ay görevi olan Apollo 8’in önünü açmak adına oldukça büyük adımları attı.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Daha Fazla

Amerika’nın Yarım Kalan Efsanesi: M1 Roket Motoru

Dünya motor teknolojisi tarihindeki en iddialı ve can alıcı ülkelerden biri -Şahsi fikrime göre- Sovyetler Birliği'nden sonra Amerika Birleşik Devletleri. İkinci dünya savaşının ardından başlayan roketçilik macerası, kendisiyle beraber fazlasıyla efsane araç, motor ve başarılar getirdi. Bu kazanımlardan biri ise, yarım kalan bir efsane olarak adlandırılabilecek M1 roket motoru. Ne Bu M1 En basit tanımıyla…
Daha Fazla

İlk Uzay Yürüyüşü!

56 yıl önce 18 Mart 1965 sabah saatlerinde Pavel Belyavev ve Alexei Leonov , Baykonur Uzay Üssü’nden Voskhod roketi ile fırlatıldı .Bu görevin önceki görevlerden farkı ,ilk defa bir insan uzay yürüyüşü yapacaktı ,bunun için görevde önceki Voskhod kapsüllerinden farklı olarak ,uzaya gittikten sonra açılacak şişen bir hava kilidi olacaktı . Sorunsuz bir fırlatmadan sonra…
Daha Fazla

UZAYDAN UYDU ÇALMAK??

Bu yazı, "Uzayda Bulunan Bir Uyduyu Çalmak Mümkün Mü?" adlı videomuzun yazılı metninin sitemize uyarlanmış halidir. Uzaydan uydu çalmak, günümüzde git gide gelişen uzay teknolojilerinde oldukça ilginç bir konu. Özellikle uzay mekiği zamanlarında iyice ilgi görmüş, yeri geldiği zaman faaliyete geçirilmiş olan bu konu; günümüzde ise farklı yollarla hala devam etmekte. Peki, yazı boyunca değineceğimiz…
Daha Fazla

Uzayın Kokusu Var Mı?

Bu sorunun cevabını bize uzaydan dönen astronotlar ve kozmonotlar verdi. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda eski bir astronot olan Peggy Whitson, 2002’de CNN’e verdiği röportajda uzayın kokusunu şöyle anlatmış; Ateşlendikten hemen sonra bir silahtan gelen kokuya benziyor. Astronotlar kokuyu barut, kurutulmuş biftek, ahududu ve rom (bir tür Rus içkisi veya şeker kamışı suyu) olarak tarif ediyor. Peki…