Uzay Çağında Bir Websiteye Hoş Geldiniz. Daha Fazla İçerik İçin Bizi Sosyal Mecralardan Takip Edebilirsiniz.

Çin, yeni uzay istasyonu CSS’e ikinci kargo ikmal görevini tamamladı

Bugün sabah saatlerinde Çin, yeni nesil uzay istasyonu CSS’e ikinci kargo uzay aracını başarıyla gönderdi. Sabah saat 8.10’da Long March 7 roketiyle fırlatılan Tianzhou 3 uzay aracı, Türkiye saatiyle 17.16’da CSS’e ulaştı ve başarıyla kenetlendi.

Tainzhou-3 görevi aynı zamanda CSS’e yapılan ikinci kargo görevini temsil ediyor. Bu görevin temel amaçlarından biri de CSS’e gidecek ikinci taykonotlara yeterli besin ve tedarikleri sağlamak. Aynı görevin ikincil amacı ise, CSS’in yörüngesini istenilen seviyede tutması için yörüngesel ateşlemeler yapmak.

CSS’e yapılacak ikinci insanlı görev Shenzhou-13’ün ise 16 Ekim 2021’de yapılması planlanıyor. Bu görevle CSS’e ulaşan taykonotlar, Tianzhou-13’ün sağladağı ikmaller sayesinde istasyonda 180 gün geçirebilecek.

Shenzhou Uzay Aracı

Shenzhou uzay aracı, türkçesiyle ”Göksel Gemi” anlamına gelen bir kargo ikmal uzay aracıdır. Çin tarafından uzay istasyonlarına kargo taşımak için geliştirilen Shenzhou; şuanda aktif olarak 3 uçuşa sahip. Shenzhou 3, şuanda aktif olarak CSS’e kargo ve ikmal taşımak için kullanılıyor.

Tüm bu özelliklerin yanı sıra; 10 10.6 metre uzunluğunda ve 3.35 metre çapa sahiptir.

China Space Statiton (CSS)

CSS, şu anda alçak dünya yörüngesinde yapım aşamasında olan bir uzay istasyonudur. Tamamlandığında, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun kütlesinin kabaca beşte biri kadar olacak. İnşaat, 29 Nisan 2021’de yaşam destek sistemine sahip ve üç mürettebat üyesini barındırabilen merkez modül Tianhe’nin bir Long March 5B roketiyle fırlatılmasıyla başladı.

İstasyon tamamlandığında 6’ya kadar genişleme kapasitesine sahip olmakla beraber 3 modülden oluşacak. Bu 3 modülle birlikte en az 10 yıl aktif olması bekleniyor.

CSS’in 3 modül ile tamamlanmış hali / güncel olarak tek modüle sahiptir
Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Daha Fazla

Gelecekteki Mars Üsleri Nasıl Olacak?

Neden Mars'ta Bir Üs İnşa Etmeliyiz? Bu soruya önce kısa, sonra ise uzun bir cevap verelim. Kısa cevap, şu anda içinde bulunduğumuz yüzyılın verdiği imkanlarla gidip yaşam alanları kurabileceğimiz en olası gezegen Mars. Yapabildiğimiz roketlerin ve geliştirebildiğimiz tüm sistemlerin belli bir sınırı var. Başka yıldızların çevresindeki Dünya benzeri gezegenler gibi hedefler, günümüzde insanlığın yapabileceklerinin çok…
Daha Fazla

Ukrayna-Rusya Savaşı Ülkelerin Uzay Çalışmalarını Nasıl Etkiliyor?

Bu yazı Uzay Çağında Yolculuk Youtube kanalında bulunan "Ukrayna-Rusya Savaşı Ülkelerin Uzay Çalışmalarını Nasıl Etkiliyor?" adlı videonun yazılı metninin sitemize uyarlanmış halidir. Bildiğiniz üzere Ukrayna, yaklaşık iki haftadır Rusya ile savaş halinde. Ukrayna bu savaş sırasında kendini Rusya'ya karşı kimsenin beklenmediği bir şekilde savunmakta. Ama tabi biz burada Rusya-Ukrayna krizinin Dünyaya ekonomik, diplomatik ya da…
Daha Fazla

ULA, yeni nesil Amerikan jeolojisi uydusunu başarıyla uzaya gönderdi

ULA, Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ve NASA'nın ortaklaşa geliştirdiği Landsat 9 uydusunu başarıyla yörüngeye gönderdi. Atlas 5 roketi ile beraber Dünya'nın etrafında kutupsal bir yörüngeye erişen Landsat 9; ilerleyen 15 yıl boyunca yeryüzünün 11 farklı bantta oldukça detaylı veri ve fotoğraflarını gönderecek. Landsat 9'un sağladığı veriler hem jeolojik araştırma ve keşiflerde; hem…
Daha Fazla

Amerika’nın Yarım Kalan Efsanesi: M1 Roket Motoru

Dünya motor teknolojisi tarihindeki en iddialı ve can alıcı ülkelerden biri -Şahsi fikrime göre- Sovyetler Birliği'nden sonra Amerika Birleşik Devletleri. İkinci dünya savaşının ardından başlayan roketçilik macerası, kendisiyle beraber fazlasıyla efsane araç, motor ve başarılar getirdi. Bu kazanımlardan biri ise, yarım kalan bir efsane olarak adlandırılabilecek M1 roket motoru. Ne Bu M1 En basit tanımıyla…