Uzay Çağında Bir Websiteye Hoş Geldiniz. Daha Fazla İçerik İçin Bizi Sosyal Mecralardan Takip Edebilirsiniz.

ULA, yeni nesil Amerikan jeolojisi uydusunu başarıyla uzaya gönderdi

ULA, Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ve NASA’nın ortaklaşa geliştirdiği Landsat 9 uydusunu başarıyla yörüngeye gönderdi. Atlas 5 roketi ile beraber Dünya’nın etrafında kutupsal bir yörüngeye erişen Landsat 9; ilerleyen 15 yıl boyunca yeryüzünün 11 farklı bantta oldukça detaylı veri ve fotoğraflarını gönderecek. Landsat 9’un sağladığı veriler hem jeolojik araştırma ve keşiflerde; hem de orman yangınları gibi afetlerde hasar tespiti gibi konularda oldukça önemli bir yer tutacak.

Landsat 9’un da mensup olduğu Landsat ailesi, 1972 yılından bu yana aktif olarak veri topluyor. 49 yıldan bu yana NASA ve USGS 9 adet jeoloji uydusunu yörüngeye göndermiş olmakla beraber bu uydular başta Amerika olmakla beraber Dünya’nın güncel ve detaylı yüzey verilerinin alınmasında önemli paya sahip.

Landsat 9 | Credit: Orbital ATK

Landsat programı nedir?

Landsat programı, 1970 yılında NASA tarafından yeşil ışık yakılan ve 1975’te ‘Landsat’ adını alan bir jeolojik uydu serisidir. 1972’deki Landsat 1 uydusunun fırlatılmasına takiben fırlatılan 8 ek uyduyla beraber bu uydu ağı son 50 yılda hem bilimsel keşifler hem de yer gözlemleri için benzersiz bir kaynak teşkil etti. Landsat uydularının şuan sadece 8 ve 9 isimli uyduları aktif olmakla beraber bu uydular aktif olarak; tarım, haritacılık, jeoloji, ormancılık, bölgesel planlama, gözetme ve eğitim alanlarında aktif olarak kullanılıyor.

Landsat uydularıyla 36 yıl arayla çekilen İstanbul fotoğrafı – kırmızı renkler bitki örtüsünü simgelemektedir ve bitki örtüsünün dramatik gerileyişi rahatlıkla fark edilebilir. | Credit: NASA


Atlas 5 Nedir?

Atlas 5, Lockheed Martin tarafından tasarlanan harcanabilir bir orta kaldırma fırlatma aracıdır. 2002 ağustostaki ilk uçuştan bu yana tam bir başarısızlık olmadan 87 uçuş yaptı ve bu rakam, onu Dünya’nın en güvenilir roketlerinden biri yapıyor. Atlas 5, ilk aşamasında 1 adet rus motoru RD-180 kullanırken, ikinci aşamasında yüke göre değişen sayıda RL-10 motorunu kullanılıyor. Ayrıca yükün ağırlığına sayısı 6’ya kadar değişebilen GEM63 katı yakıtlı itici de ilk aşamada kullanılabilir.

Kalkış esnasında Atlas 5
Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Daha Fazla

Apollo’nun İlk İnsanlı Uçuşu: Apollo 7

3 astronotun hayatını kaybettiği Apollo 1 faciasından sonra astronotların korktuğu tek şey, görevin başarısız olmasıydı. Zira Apollo 1 faciasının ardından tekrar bir insanlı uçuşta yer almak, her açıdan riskli bir durumdaydı. Aynı zamanda bu görev, Apollo 1'in yapması planlanan şeyleri yerine getirecekti: Apollo modülünü uzay ortamında test etmek ve docking manevralarını test etmekti. Bu riskli…
Daha Fazla

Amerika’nın Yarım Kalan Efsanesi: M1 Roket Motoru

Dünya motor teknolojisi tarihindeki en iddialı ve can alıcı ülkelerden biri -Şahsi fikrime göre- Sovyetler Birliği'nden sonra Amerika Birleşik Devletleri. İkinci dünya savaşının ardından başlayan roketçilik macerası, kendisiyle beraber fazlasıyla efsane araç, motor ve başarılar getirdi. Bu kazanımlardan biri ise, yarım kalan bir efsane olarak adlandırılabilecek M1 roket motoru. Ne Bu M1 En basit tanımıyla…
Daha Fazla

Sıvı Yakıtlı Roket Motorları İtkilerini Nasıl Ve Neden Ayarlıyor ?

Geçmişte ve günümüzde kullanılan pek çok sıvı yakıtlı motoru tasarımlarında çeşitli kullanım sebeplerinden dolayı diğer özellikleriyle beraber itki ayarlanabilmesi özelliğine ihtiyaç duyulmuştur. Örneğin roketlerin üzerine binen yüklerin fazla olduğu noktalarda (özellikle "Max Q" yani maksimum aerodinamik basınç noktası) roketin üzerindeki yapısal stresin azaltılması için motorların itkisi azaltılır. Bununla beraber örneğin drone gemilere veya karadaki platformlara…
Daha Fazla

Starship Rehberi

Herhangi bir videoyu izlerken veya başka bir roket severle konuşurken mutlaka Starship kelimesini duymuşsunuzdur. Belki de bu konu hakkında biraz bilgi sahibisiniz fakat diğerleri kadar çok şey bilmiyorsunuz... Yayınlarda veya sohbetlerde bu konuya yabancı kalmamak ve her yönünden yeteri kadar bilgi sahibi olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz, Starship Rehberi'ne hoşgeldiniz! Starship tam olarak nedir ve ne…