ULA, Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ve NASA’nın ortaklaşa geliştirdiği Landsat 9 uydusunu başarıyla yörüngeye gönderdi. Atlas 5 roketi ile beraber Dünya’nın etrafında kutupsal bir yörüngeye erişen Landsat 9; ilerleyen 15 yıl boyunca yeryüzünün 11 farklı bantta oldukça detaylı veri ve fotoğraflarını gönderecek. Landsat 9’un sağladığı veriler hem jeolojik araştırma ve keşiflerde; hem de orman yangınları gibi afetlerde hasar tespiti gibi konularda oldukça önemli bir yer tutacak.
Landsat 9’un da mensup olduğu Landsat ailesi, 1972 yılından bu yana aktif olarak veri topluyor. 49 yıldan bu yana NASA ve USGS 9 adet jeoloji uydusunu yörüngeye göndermiş olmakla beraber bu uydular başta Amerika olmakla beraber Dünya’nın güncel ve detaylı yüzey verilerinin alınmasında önemli paya sahip.

Landsat programı nedir?
Landsat programı, 1970 yılında NASA tarafından yeşil ışık yakılan ve 1975’te ‘Landsat’ adını alan bir jeolojik uydu serisidir. 1972’deki Landsat 1 uydusunun fırlatılmasına takiben fırlatılan 8 ek uyduyla beraber bu uydu ağı son 50 yılda hem bilimsel keşifler hem de yer gözlemleri için benzersiz bir kaynak teşkil etti. Landsat uydularının şuan sadece 8 ve 9 isimli uyduları aktif olmakla beraber bu uydular aktif olarak; tarım, haritacılık, jeoloji, ormancılık, bölgesel planlama, gözetme ve eğitim alanlarında aktif olarak kullanılıyor.

Atlas 5 Nedir?
Atlas 5, Lockheed Martin tarafından tasarlanan harcanabilir bir orta kaldırma fırlatma aracıdır. 2002 ağustostaki ilk uçuştan bu yana tam bir başarısızlık olmadan 87 uçuş yaptı ve bu rakam, onu Dünya’nın en güvenilir roketlerinden biri yapıyor. Atlas 5, ilk aşamasında 1 adet rus motoru RD-180 kullanırken, ikinci aşamasında yüke göre değişen sayıda RL-10 motorunu kullanılıyor. Ayrıca yükün ağırlığına sayısı 6’ya kadar değişebilen GEM63 katı yakıtlı itici de ilk aşamada kullanılabilir.
