Uzay Çağında Bir Websiteye Hoş Geldiniz. Daha Fazla İçerik İçin Bizi Sosyal Mecralardan Takip Edebilirsiniz.

JAMES WEBB’İN AYNASINA MİKRO METEOR ÇARPTI!

10 milyar dolar bütçesi olan, NASA başkanlığında Kanada ve Avrupa Uzay Ajanslarının işbirliği içinde yürüttüğü, 15 farklı devletten 10 bin kişinin yaklaşık 20 yıldır üzerinde çalıştığı James Webb Uzay Teleskobu’nun(JWST) dev aynalarından birine mikro meteor çarptı.

JWST uzun süren çalışmalar ardından 25 Aralık 2021 tarihinde uzaya fırlatılmış ve Dünya’dan 1.5 milyon kilometre uzaklıktaki yörüngesine başarılı bir şekilde ulaşmıştı.

JWST yörüngede.

ABD’nin uzay ajansı NASA‘dan gelen açıklamalardan 23-25 Mayıs tarihlerinde JWST’nin mikro meteor darbeleri aldığı fakat yapılan ilk değerlendirmelerin ardından tüm işlevlerin çalışır durumda olduğu bilgilerine ulaşıldı.

Mikro meteor darbelerinin JWST’nin işleyiş programında herhangi bir aksaklık veya değişikliğe neden olmadığı da yetkililer tarafından açıklandı.

Webb optik teleskop biriminde yönetici olan Lee Feinberg, “Fırlatmadan bu yana beklentilerle tutarlı olan dört küçük, ölçülebilir mikro meteor çarpması yaşadık. Yakın zamanda gerçekleşen çarpma ise tahminlerimizden daha büyük.” şeklinde bir açıklamada bulundu.

James Webb Uzay Teleskobu

Mikro Meteor Nedir ve Ne Kadar Tehlikelidir?

Dünya atmosferine her gün yaklaşık 25 milyon meteor giriyor. Fakat bunların çok azı yeryüzüne parçalanmadan ulaşabiliyor. Mikro meteor bilinenin aksine çakıl taşı,bezelye veya nohut büyüklüğünde değildir. Bu büyüklükte ki bir cisim mikro meteor değil meteor olarak adlandırılabilir. Mikro meteorlar ise bir kum tanesi boyutundadır.

“Bir kum tanesi JWST’nin dev aynasına nasıl zarar verebilir?” diye düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum. Unutmamalıyız ki uzay “katı vakum” adı verilen bir vakum halindedir ve bu da ortamın sürtünmesiz olmasını sağlar. Bu sürtünmesiz ortam sayesinde mikro meteoritler saatte 250.000 kilometre gibi muhteşem bir hıza ulaşabilirler. Yani ne kadar küçük olsada bu hızda bir mikro meteor uzayda bir mermi kadar delici olabilir. Bu durum sadece uzayda geçerlidir. Bu sebeple yeryüzüne ulaşan mikro meteorlar bizler için bir sorun teşkil etmez.

Mikro meteorlar *Mikrometre ,milimetrenin binde birine ,metrenin milyonda birine eşittir.
Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts
Daha Fazla

Yeni Başlayanlar İçin: KARA DELİKLER

Bugün hepimizin hakkında mutlaka bir şeyler bildiği, toplumda kulaktan dolma bilgilerle konuşulan evrendeki en ekstrem ve en büyüleyici cisimlerden birisi olan kara deliklerden bahsedeceğiz. Galaksimiz Samanyolu dahil neredeyse her galaksinin merkezinde içine düşen her şeyi çılgınca yutan bir kara delik mevcut. Kara delik fikri Cambridge’te öğretim üyesi olan John Michell tarafından ortaya atıldı. Michell, yeterince…
Daha Fazla

Rus Kozmonotlar, Uzay Yürüyüşünde Sovyet Bayrağı Açtı

29 Nisan / İki Rus kozmonotu, Rusya Uzay Ajansı tarafından canlı yayınlanan uzay yürüyüşü esnasında Uluslarası Uzay İstasyonunda Sovyet zafer bayrağı açtı. TASS haber ajansına göre bu bayrak her 9 Mayıs'ta kutlanan Zafer Günü'ne ithafen açılsa da, hali hazırda devam eden Ukrayna-Rus savaşına gönderme yapıldığı oldukça açık. UZAY YÜRÜYÜŞÜNDE SOVYET BAYRAĞI 26 nisan günü kozmonot…
Daha Fazla

Ay’a Gittiğimizin Kanıtları

Gündemde Artemis projesi varken, Ay ile ilgili birçok ilke imza atmaktan, Ay’a kalıcı üs kurmaktan bahsedilirken “Ay’a aslında hiç gidilmedi yıllardır kandırılıyoruz, Amerika’nın oyunları bunlar hep ”diyen bir kitle de maalesef var. Bu yazımda Ay’a gidildiğini kanıtlayan bilgiler paylaşacağım.  Öncelikle Amerika’nın o zamanki durumuna değineceğim.  ABD ile Sovyetler II. Dünya Savaşı'ndan sonra Soğuk Savaş içindeydi.…
Daha Fazla

Amerika’nın Yarım Kalan Efsanesi: M1 Roket Motoru

Dünya motor teknolojisi tarihindeki en iddialı ve can alıcı ülkelerden biri -Şahsi fikrime göre- Sovyetler Birliği'nden sonra Amerika Birleşik Devletleri. İkinci dünya savaşının ardından başlayan roketçilik macerası, kendisiyle beraber fazlasıyla efsane araç, motor ve başarılar getirdi. Bu kazanımlardan biri ise, yarım kalan bir efsane olarak adlandırılabilecek M1 roket motoru. Ne Bu M1 En basit tanımıyla…