10 milyar dolar bütçesi olan, NASA başkanlığında Kanada ve Avrupa Uzay Ajanslarının işbirliği içinde yürüttüğü, 15 farklı devletten 10 bin kişinin yaklaşık 20 yıldır üzerinde çalıştığı James Webb Uzay Teleskobu’nun(JWST) dev aynalarından birine mikro meteor çarptı.
JWST uzun süren çalışmalar ardından 25 Aralık 2021 tarihinde uzaya fırlatılmış ve Dünya’dan 1.5 milyon kilometre uzaklıktaki yörüngesine başarılı bir şekilde ulaşmıştı.

ABD’nin uzay ajansı NASA‘dan gelen açıklamalardan 23-25 Mayıs tarihlerinde JWST’nin mikro meteor darbeleri aldığı fakat yapılan ilk değerlendirmelerin ardından tüm işlevlerin çalışır durumda olduğu bilgilerine ulaşıldı.
Mikro meteor darbelerinin JWST’nin işleyiş programında herhangi bir aksaklık veya değişikliğe neden olmadığı da yetkililer tarafından açıklandı.
Webb optik teleskop biriminde yönetici olan Lee Feinberg, “Fırlatmadan bu yana beklentilerle tutarlı olan dört küçük, ölçülebilir mikro meteor çarpması yaşadık. Yakın zamanda gerçekleşen çarpma ise tahminlerimizden daha büyük.” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Mikro Meteor Nedir ve Ne Kadar Tehlikelidir?
Dünya atmosferine her gün yaklaşık 25 milyon meteor giriyor. Fakat bunların çok azı yeryüzüne parçalanmadan ulaşabiliyor. Mikro meteor bilinenin aksine çakıl taşı,bezelye veya nohut büyüklüğünde değildir. Bu büyüklükte ki bir cisim mikro meteor değil meteor olarak adlandırılabilir. Mikro meteorlar ise bir kum tanesi boyutundadır.
“Bir kum tanesi JWST’nin dev aynasına nasıl zarar verebilir?” diye düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum. Unutmamalıyız ki uzay “katı vakum” adı verilen bir vakum halindedir ve bu da ortamın sürtünmesiz olmasını sağlar. Bu sürtünmesiz ortam sayesinde mikro meteoritler saatte 250.000 kilometre gibi muhteşem bir hıza ulaşabilirler. Yani ne kadar küçük olsada bu hızda bir mikro meteor uzayda bir mermi kadar delici olabilir. Bu durum sadece uzayda geçerlidir. Bu sebeple yeryüzüne ulaşan mikro meteorlar bizler için bir sorun teşkil etmez.
