Bu sorunun cevabını bize uzaydan dönen astronotlar ve kozmonotlar verdi.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda eski bir astronot olan Peggy Whitson, 2002’de CNN’e verdiği röportajda uzayın kokusunu şöyle anlatmış;
Ateşlendikten hemen sonra bir silahtan gelen kokuya benziyor. Astronotlar kokuyu barut, kurutulmuş biftek, ahududu ve rom (bir tür Rus içkisi veya şeker kamışı suyu) olarak tarif ediyor.

Peki Bu Kokuya Nasıl Ulaşıldı?
Bu sorunun cevabını bize Twitter’daki hesabından uzayın kokusunu tarif etmeye çalışan Kozmonot Surayev veriyor;
Adı uzay boşluğu olmasına rağmen bu boşlukta tam anlamıyla hiçbir şey yok demek değil. Dünya yörüngesindeki istasyon dışına çıkarak uzay yürüyüşü yaptığımızda başınızdaki miğferi çıkartıp etrafı koklamamız elbette mümkün olmuyor. Fakat istasyona geri dönüşümüz esnasında dış ve iç bölüm arasında kapakların sırasıyla kapanıp açılmasını beklerken dıştan içeri getirdiğimiz kokuyu hissetme fırsatı buluyoruz.,
Bu koku hızlıca gelip geçen bir esinti değilmiş. Gerçekten de yoğun bir şekilde astronotlara etki ediyormuş. İşte bu yüzden NASA, bu konu hakkında bir şeyler yapmak istedi. “Omega Ingredients” adlı bir biyokimya firması ile anlaşıp onlardan uzayın kokusunu yapmalarını istedi. NASA bu kokuyu, yörüngeye çıkacak astronotların eğitiminde kullanmak için hazırlatmıştı.
“Eau de Space-Uzayın Kokusu”
NASA şu anda bunu eğitimlerinde kullanıyor mu bilmiyoruz fakat bu kokuyu siz de satın alabiliyorsunuz. Şirket “Eau de Space” adı altında piyasaya bu kokuyu parfüm olarak sundu. Şu anda 100 ml’si 49 dolar.

Ek olarak, şirket size ayın kokusunu da sunuyor. Bu ayın en iyi kokusu değil bildiğimiz (AY) kokusu 🙂 İleride Mars’ın kokusunu da yapacakları söyleniyor fakat daha Mars’ın kokusunu bilmiyoruz, giden kimse olmadı.
“Eau de Luna-Ay’ın Kokusu”

Astronot ve kozmonotlara göre Ay yanmış barut gibi kokuyormuş. Yukarda gördüğünüz gibi bu ürünü de satın alabiliyorsunuz. Üstelik fiyat aynı sadece 49 dolar.
İki ürünü de satın alabileceğiniz yer = https://eaudespace.com
Şirket Bu Kokuları Nasıl Elde Etti?
Tabii ki de uzaya gidip şişenin ağzını açıp şöyle bir savurup hızlıca ağzını kapatmadılar. Tek yaptıkları uzun araştırmalar ve mesai idi. Zaten uzaya gelip giden çoğu astronot bu koku için aynı terimleri tarif ettiği için şirketin yaptığı o tarifleri birleştirip şişelemek oldu. Çok basit anlatmış olabilirim fakat gerçekten uzun yıllar boyunca araştırmalar ve deneyler yapıldı. Şirket 4 yıllık araştırma sonunda formülü bulmuştu. Şimdi gelelim asıl soruya;
Uzay Nasıl Böyle Kokar?
Uzayda fazlaca karbon ve az miktarda oksijen bulunur ve buna bağlı olarak uzay hayli pis kokar. Neden böyle bir koku olduğunda dair iki teori var.
Bunlardan ilki; aslında böyle bir kokunun olmadığı çünkü net bir şekilde koklayamıyoruz. Bu kokunun tamamen astronotların vakumlu kıyafetlerinden sıkışmış havanın çıkması ile oluştuğudur.
İkincisi ise en eğlenceli olanı, şöyle ki; Yıldızların patlama veya oluşma dönemlerinde ortaya çıkmasıdır. Yıldızlar patlama esnasında çok yüksek bir enerji ortaya çıkarır. Bu sayede ortaya çıkan bütün partiküller uzayın derinliklerine sonsuza yayılır. Yani o koku kim bilir kaç milyon yıl önce bir patlamada oluştu ve biz ona ulaştık. Çok ilginç değil mi? Acaba Bigbang olduğu esnada nasıl bir koku ortaya çıktı? Yağmur sonrası yeşillik kokusu? Veya çürük elma? Bu duyguyu tatmak için neler vermezdik…
Bu adamın yazılarını çok beğeniyoruz en kısa zamanda uzay ve havacılıkla ilgili konularda yazılarının devamını bekliyoruz.